top of page

Deca na Kosovu i Metohiji

Srpska deca na Kosovu i Metohiji su na udaru stalnog nasilja. Nekoliko slučajeva u poslednje vreme učinili su da se deca osećaju nesigurno uprkos sporazumu između Republike Srbije i pokrajine Kosovo i Metohija o upravljanju većinski srpskim područjima.

U decembru 2020. godine izašla je vest o napadima na srpske školarce na Kosovu, Metohiji u Vitini.


Tada su nepoznate osobe su gađale kamenicama, razbijale prozore i pokušale da razbiju ulazna vrata u jednoj srpskoj osnovnoj školi. Bio je to jedan od nekoliko slučajeva svakodnevnog nasilja nad srpskim stanovništvom, posebno nad decom na Kosovu i Metohiji.


Dana 19. aprila 2013. godine potpisan je sporazum između Republike Srbije i pokrajine Kosovo i Metohija o upravljanju većinski srpskim područjima Kosova i Metohije. Sporazum je doveo do uspostavljanja relativno složenog sistema za praćenje prava dece na Kosovu i Metohiji. Uprkos sporazumu, srpska deca su izložena kršenju ljudskih prava i čestim napadima.


Konkretno, na severu Kosova mnoga deca su lišena roditeljskog staranja. Uprkos izveštajima Centara za socijalni rad u sredinama sa srpskom većinom, kršenja ljudskih prava su i dalje česta.


Etnički nemiri i drugi problemi


Na Kosovu i Metohiji postoji nekoliko sigurnih kuća. Međutim, srpska deca se osećaju nesigurno u ovim sigurnim kućama. Ipak, deca se tamo drže u srpskom sistemu jer na severu Kosova gotovo da i nema hraniteljskih porodica. To znači da deca često moraju da putuju i do 200 km da bi bila u hraniteljskim porodicama ili u institucijama u Srbiji.


Povrh svega, nasilje i pljačke stvaraju još više nemira i straha među srpskom decom. To pokazuje krhkost novog multietničkog društva u pokrajini Kosovo i Metohije.


Zbog toga je potrebna međunarodna intervencija kako bi se počiniocima poslala poruka o njihovom nasilju. Međutim, ovi napadi na srpsku decu izazivaju strah i nesigurnost.


Još jedan problem je nedostatak odgovarajućih procedura kada je u pitanju premeštanje dece iz nadzora. Stope usvojenja su niske u ovim oblastima, a deca sa smetnjama u razvoju obično ne nađu porodicu. Iako se deca često usvajaju na međunarodnom nivou.


Srpskoj deci na Kosovu i Metohiji potrebna je bezbednost, zdravstvena zaštita, obrazovanje. Zbog toga se naša humanitarna organizacija fokusira na ovu decu kako bi im obezbedila bolji život.


 




 

13 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page