top of page

Zavirite u život napuštenih duša dece u sirotištima


Deca često dospevaju u sirotišta iz brojnih razloga, koji se razlikuju od jedne lokacije do druge. Dok se porodice nekih teško snalaze kako bi spojile kraj s krajem, drugi često dospevaju u sirotišta zbog kulturnih pritisaka, zlostavljanja i nemara. Neke porodice odlučuju napustiti svoju djecu na nepoznatim mjestima kako bi ih kasnije spasili. Dok drugi namerno ostavljaju svoju decu na pragu sirotišta na usvajanje.


Više od 140 miliona dece je postalo je siročad na temelju jedne ili druge definicije.

Ali koji god da je razlog, deca često gube puno toga kada borave u sirotištu. Njihovo lično, društveno i mentalno blagostanje je veoma pogođeno, što se itekako odražava u njihovom kasnijem odraslom životu.


Neki ožiljci koje sirotišta ostavljaju na deci su:


1. Lišavanje osećaja stalnosti


Pošto staratelji dolaze i odlaze, kao i vršnjaci, deci nedostaje bliskost odnosa i ljubav i briga sa bliskim i dragim osobama. Oni osećaju da ništa nije trajno u njihovim životima, čak ni njihove porodice ili roditelji.


2. Obrazovno i zdravstveno obezvređivanje


Ne radi se o tome da su deca lišena hrane, ali obično ne dobijaju autentičnost i naklonost, a samim tim ni dovoljno hrane za svoje fizičko i mentalno blagostanje, koje bi inače dobili u radosnom i prijatnom kućnom okruženju. Takođe, zbog nedostatka sredstava, samo mali broj njih može stići do školovanja van mogućnosti sirotišta, i to prema svojim kapacitetima.


3. Nedostatak individualizovane nege


Konačno, bez nekog bliskog kraj njih, nisu navikli na ličnu negu i naklonost, koju bi inače mogli dobiti kada žive sa porodicom.


Iako nije sve što deca u sirotištu doživljavaju okrutno ili zbunjujuće za njih.


  1. Deca uče da žive svoj život na strukturiraniji način jer su njihovi životi više uređeni nego uobičajeni.

  2. Takođe, uče da budu zavisni od samih sebe umesto da zavise od drugih. To je ono što njihov budući život čini pomalo upravljivim i vrednim življenja, ako ništa drugo.


Ako želite da učinite svoj deo kako bi život dece u sirotištu bio manje težak, pročitajte ovu istorijsku priču o tome kako je čovečanstvo promenilo situaciju siročadi na Balkanu.



 



 

17 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page