top of page

Zašto je važno pomoći deci u ranom uzrastu?

Pružanje adekvatne podrške deci u ranom uzrastu pomaže da se ubrza njihov razvojni proces u smislu zdravlja, kognitivnih i socijalnih veština. U ovom postu smo se pozabavili značajem ranog razvoja deteta.


Mnoga deca širom sveta ne mogu da ostvare svoj puni potencijal zbog nedostatka podrške u ranom uzrastu.


Neki od glavnih razloga su porodice sa niskim primanjima, nedostatak odgovarajućih objekata, geografski položaj, invaliditet, verska orijentacija, itd. Zbog toga, posebno u siromašnim zemljama, mnoga deca ne dobijaju adekvatnu ishranu, zdravstvenu zaštitu i mogućnosti obrazovanja.

Prema izveštaju UNICEF-a, više od 200 miliona dece širom sveta ne dostiže svoj puni potencijal. To rezultira procenjenim gubitkom od 20 procenata u produktivnosti odraslih u njihovim zemljama.


Osim toga, UNICEF dalje ističe značaj ranog razvoja deteta:

  • Proces razvoja mozga kod dece počinje u ranom uzrastu. Nedostatak podrške i nege može ozbiljno uticati na razvoj deteta.

  • Intervencije u ranom uzrastu rezultiraju opstankom i razvojem ugrožene dece u smislu zdravlja, procesa rasta, socijalnog i kognitivnog razvoja.

  • Ako deca dobiju podršku u ranom uzrastu, imaju tendenciju da postižu veći uspeh u školi. Osim toga, nakon što postanu odrasli, dobijaju bolje zaposlenje i zaradu, boljeg su zdravlja i imaju smanjenu zavisnost od socijalne pomoći.

  • Odnos troškova i koristi u ranom razvoju deteta može se vratiti u proseku 4 do 5 puta u odnosu na uloženi iznos.

Ove činjenice ukazuju na značaj razvoja deteta u ranim godinama. Ova faza pruža velike mogućnosti i čini decu ranjivom na negativne uticaje.


Ukratko


Fokus na rani razvoj u detinjstvu utire put ka boljoj budućnosti dece. Dobra ishrana, zdravlje, briga i obrazovanje u ranim godinama su temelji života deteta.


Različite studije pokazuju da odgovarajuće obrazovne mogućnosti u ranom detinjstvu razvijaju različite veštine kod dece, kao što su akademske, društvene veštine i veštine ponašanja, koje im ostaju do kraja života.


Rana nega pomaže deci da se izbore sa odvajanjem od roditelja, saradnjom i timskim radom.


Napori da se poboljša rani razvoj dece su ključna investicija. Naš glavni cilj je da pomognemo deci u nepovoljnom položaju jer je njihovo ljudsko pravo da prežive i razvijaju se za ispunjen život.

 

 


7 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page