top of page

Kako je COVID-19 uticao na decu?

Zbog složene prirode ove pandemije, poremećena je društvena struktura dječjih života širom svijeta. Unicef procenjuje da najmanje 330 miliona dece ima neku vrstu problema sa mentalnim zdravljem zbog zbunjujućeg stanja stvari.


Budući da su ovo neke od najvažnijih i prepunih utisaka godina u djetetovom životu, bezbroj djece se mora boriti da upravljaju svojim emocijama i emocionalnim reakcijama. I nažalost, to nije sve što se dogodilo kao rezultat COVID-19.



Anksioznost


Deci koja idu u školu, posebno je bilo teško da se nose sa iznenadnom promenom svoje rutine. Nedostatak pažnje i adekvatnih resursa potrebnih za njihov sveobuhvatan razvoj dovelo je do više stresa njihovim umovima nego ikada ranije. A to što su zaglavljeni u kući duže od godinu dana nije pomoglo njihovom mentalnom zdravlju.


Društvena izolacija


Škole i grupe vršnjaka su primarni društveni krugovi deteta. Nažalost, pandemija je zaustavila ove mlade umove. Nedostatak strukture socijalizacije negativno je uticao na mentalno zdravlje dece. Istraživači veruju da ova vrsta društvene izolacije može „dovesti do trajnog abnormalnog razvoja“.


Ako to nije bilo dovoljno, deca sa već postojećim problemima mentalnog zdravlja, koja su izgubila negovatelje, takođe su pod većim rizikom od razvoja napada panike i depresije.


Zrelost iznad starosti


Izlaganje dece svetu odraslih može biti traumatično za njih. A COVID-19 je uradio upravo to. Ovakva izloženost može primorati decu da se otvore za mnoštvo društvenih i političkih pitanja, naterati ih da postanu mudriji iznad svojih godina, a brigu o sebi ostaviti po strani.


Iz ovih i još mnogih razloga, u Balkan Children pokušavamo da izgradimo bolju budućnost za našu decu. Ali potrebna nam je vaša pomoć da bismo uspeli. Birajmo sreću za našu decu.





3 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page